zondag 30 november 2014

Punten


Dat was hem weer. Het clubkampioenschap 2014 zit erop. Was het een spannende competitie? Nou bij de dames zeker wel. Je zou bijna van een “catfight” kunnen spreken. Na een jaar van strijd, waren de dames 1 en 2 elkaar op 40 PUNTEN genaderd. Veertig PUNTEN hoeveel is dat eigenlijk? Nou dat is meedoen aan een 3OD triathlon, of tweede worden op een triatlon, of twee keer derde worden op een triatlon, of twee keer tweede worden op een vzc wedstrijd, of vier keer deelnemen aan een VZC activiteit, of twee keer je persoonlijk record verbreken tijdens het hardlopen en of zwemmen, of 8 keer vrijwilliger zijn bij een VZC activiteit, of acht dagdelen meehelpen aan de trialton van Veenendaal, of acht keer folderen voor Stichting Triathlon Veenendaal.  

Was dat de enige spannende competitie? Nou nee. Bij de heren leeftijdscategorie 35 – 39 was er ook een heftige strijd aan de gang. Het verschil tussen de nummer 1 en twee van die categorie bedroeg 50 PUNTEN en tussen de nummer twee en drie was dat veertig PUNTEN.

PUNTEN en VZC triatlon is een dingetje. Een heel groot dingetje. Voor elke (hardloop)wedstrijd schat je van te voren in hoeveel VZC deelnemers er zullen zijn. Meer dan vijftien VZC deelnemers betekend PUNTEN. Sommige lui zijn niet vies van dreigementen. Die dreigen niet mee te doen als er precies vijftien deelnemers zijn. Dan willen ze als vijftiende deelnemer wel meedoen alleen op voorwaarde dar ze dan vooraan eindigen. Want vooraan eindigen betekent PUNTEN. Soms worden de regels wetmatig opgerekt. Voorbeeld; een geblesseerde VCZ’er kan best als nummer vijftien starten. Uitlopen hoeft niet, starten is namelijk al genoeg om voor de resterende veertien deelnemende VZC’ers de PUNTEN binnen te harken. Vijftien deelnemers zorgt ervoor dat de wedstrijd meetelt voor de competitie.
Ander voorbeeld van het legaal oprekken van de regels. Of op zijn best de creatief met de regels omgaan. Dit jaar start iedereen bij de Coopertest op nul. Veel lui liepen dus belachelijk langzaam bij de eerste Coopertest om zo veel nieuwe persoonlijke records te kunnen lopen. Want een persoonlijk record is 20 PUNTEN. Heel even dacht ik zelfs iemand met een rollator te zien lopen.

Met de start van het nieuwe seizoen is ook de strijd om het clubkampioenschap los gebarsten. Tegenstanders worden ingeschat. Vormt hij / zij een bedreiging om is er ergens een blessure te bespeuren. Wie is nu al aan het linkeballen, wie gooit nu al zijn kaarten op tafel of houdt deze kaarten juist stijf tegen de borst. Kortom; wie is de hardloper en wie de doodloper.

Mijn inschatting is dat het in bij de heren in de leeftijdscategorie 40-44 ongemeend spannend kan gaan worden. De nummer 1 staat nu op 50 punten, nummer 2 volgt op 45 en nummer drie zit de nummer twee met 35 punten op de hielen. De overige leeftijdscategorie├źn laten grotere gaten zien. De dames houden het kruit nog even droog. Daar zijn nog opzienbarende verschillen te zien maar de strijd kan zo maar opeens beginnen.

Kortom; het seizoen 2015 is begonnen. Ik heb er zin in al is het kampioenschap niet mijn doel. Mijn doel dit jaar; om na een heel druk 2014 weer eens een leuke halve triatlon doen (25 PUNTEN). Op de agenda van juni staat nu de halve triatlon van Amsterdam.
Mijn secundaire doel is u allen weer op de hoogte te houden van al mijn VZC avonturen.

Geen opmerkingen: