woensdag 28 augustus 2013

Nog een paar nachten slapen...


Nog een paar dagen en dan barst het sportieve geweld in Veenendaal los. Meer dan 1000 triatleten gaan dan de uitdaging met zichtzelf en de klok aan. Eén van deze sporters ben ik. In de vroege ochtend werk ik mijn Olympische Afstand af.

Om deze afstand tot een succes te maken ben ik van ver moeten komen. Nog geen jaar geleden sprak ik met mijzelf af om in 2013 echt werk te maken van mijn wens om succesvol aan een triatlon deel te nemen. Op dat moment had ik geen idee hoe deze wens om te zetten in daden. Hoe mooi is het dan dat je precies op dat moment de juiste mensen tegenkomt, die je op weg kunnen helpen met de juiste training en voorbereiding? 

Vanaf december vorig jaar ben ik vol overgave met de triatlonafdeling van VZC gaan meetrainen. Niet dat het trainen altijd vanzelf ging. In mijn hoofd maakte ik veel meer trainingsuren dan ik in werkelijkheid deed. Mijn motivatie bleef onder in de tas zitten waardoor ik mezelf niet van de bank kon krijgen. Was het goed gesteld met de motivatie, dan gooide mijn agenda of opleiding roet in het eten. Ondanks deze ongemakken maakte ik op alle drie de onderdelen progressie. Vooral het trainingsweekend in maart heeft mij heel veel goed gedaan.

Trainen is leuk maar aan wedstrijdjes meedoen is leuker! Waar ik al heel snel achter kwam, was dat ik bij trainingswedstrijdjes van VZC het woord “training” wel weg kon laten. Triatleten van VZC zijn fanatiek en gaan voor de overwinning. Of dat nu de eindoverwinning, de overwinning op zichzelf, of een overwinning op een directe concurrent is: maakt voor de VZC triatleet niet uit. Met deze wedstrijdjes leerde ik ook hoe je jezelf het beste kon positioneren met het zwemmen, je het beste kon wisselen en tegenslagen kon incasseren. Want tegenslagen zijn er zat en niemand blijft daar van gevrijwaard. Lekke banden op het meest vervelende moment, plotselinge blessures of lastige concurrenten die je met hardlopen voorbij komen zijn maar een paar dingen die je dag goed kunnen verpesten.

Bijzondere momenten laten de vervelende momenten in de schaduw staan. Vele mooie momenten zijn er veel meer en blijven ook veel langer hangen. Mijn eerste echte 1/8ste wedstrijdtriatlon van Nijkerk is een ervaring die ik niet snel zal vergeten. Het gevoel dat ik kreeg toen ik na de kwart triatlon van Deil over de finish kwam is ook zo een onvergetelijk moment. Maar eigenlijk vond ik het mooier om iemand te zien finishen in Deil na een lange periode van een vervelende blessure. De weg die zij aflegde om over de streep te komen was een weg van doorzetten, focussen en incasseren. Drie andere onderdelen maar dezelfde uitkomst: namelijk een overwinning op jezelf.

Zo zal Veenendaal zaterdag ook vele winnaars kennen en dan heb ik het niet over de kerels en meiden die op het podium staan, die krijgen genoeg terechte roem en faam. Nee, ik heb het over de scholieren die hun eerste 1\16de triatlon gaan volbrengen. Over de triatleten die na een lange weg van herstel toch over de streep komen. Dus eigenlijk over iedereen die zaterdag 31 augustus zichzelf overwint.

Geen enkele overwinning of wedstrijd kan plaatsvinden zonder vrijwilligers. De mannen en vrouwen die voor dag en dauw het parcours opbouwen, die je de weg wijst als je het zwemwater uitkomt en die aan het eind van de dag alles weer opruimen. Zonder deze helden gebeurt er zaterdag helemaal niets.

Ik wens jullie allen die meedoen veel succes zaterdag. De supporters wil ik vragen om ons aan te moedigen, want wat hebben we dat hard  nodig!  De vrijwilligers wil ik nu alvast bedanken. Zoals al geschreven: zonder jullie geen Twinfield Triatlon Veenendaal. 

Blijft het hierbij? Gedurende het jaar ben ik door zoveel mensen gewaarschuwd dat er geen grotere verslaving is dan een het meedoen aan een triatlon. Tegen deze mensen wil ik zeggen: " jullie hebben gelijk." Op zaterdag 14 september sta aan de start van de halve triatlon van Almere...Geen opmerkingen: